Snart er de klare til fotballsesongen

- «Slow?» spør billedregissøren.
- «EVS klar», meldes det tilbake.  
- «Kjør!»
- «Takk!» avslutter EVS-operatør når slow motion av hjørnesparket er avspilt.

Det er både tydelig og høflig dialog under opplæringen av nye EVS-operatører i NEPs lokaler på Oslo Broadcast Center. Dennis Halvorsen og Alexander Sundal Skjerven er på fjerde kursdag for opplæring som EVS-operatører. - Målet er å bli klare til fotballsesongen, forteller de.

Begge studerer på TV-skolen i Lillehammer og via studiekamerater fikk de høre om EVS-kurset da NEP i høst søkte etter nye operatører. I løpet av studietiden på Høgskolen i Innlandet er studentene innom ulike produksjoner og blir introdusert for EVS både på skolen og i praksis.

 

Lidenskap for fotball

Etter å ha hørt om EVS fra studiekamerater, ble Halvorsen nysgjerrig på om dette kunne være noe for han.
- Jeg synes det virker som en spennende jobb som jeg vil skal sitte i fingrene.
Tidligere har han vært mest interessert i foto.
- Men med lidenskap for fotball ville jeg teste om jeg kunne mestre EVS. Underveis i kurset har jeg tenkt at dette blir retningen jeg tar videre.

Sundal Skjerven synes det har vært gøy å delta på kurset. Han kjente til en del om EVS fra før blant annet fra praksisplass gjennom studiene.
- Men nå har jeg lært mye om alt som klargjøres før kamp, produksjon av høydepunktspakker og ikke minst slower.
Da er det EVS-operatøren som tar ut klippet med sjanser eller mål som vises i reprise i slow motion. Han har som mål å bli teknisk leder (TOM).
- Med dette kurset får jeg en fin inngang til det tekniske faget. Dette er nyttig innsikt for en TOM, som må kunne mye om alt, sier han og liker at de får vite hvordan EVS er satt opp teknisk, i tillegg til avviklingen.

Dennis Halvorsen og Alexander Sundal Skjerven

En god start

De synes begge at kurset har vært bra lagt opp.
- Spesielt det å bli kastet rett ut i den mest krevende delen av jobben var en god start. For du må kunne håndtere stress i rollen som EVS-operatør. Du vet aldri hvor god tid du har før en slow skal på lufta.
Kurset starter med repriseavvikling, som er den mest stressende oppgaven. I dag blir de testet med kamper som NEP har i opptak og er nøye utvalgt for nettopp dette kurset.
- Det er et godt utgangspunkt å ha interesse for fotball. Ofte har du ikke tid til å avklare vurderingene med produsenten. Produsenten må kunne stole på at du gjør jobben din og da kommer du mye lenger med forståelse for hva som er aktuelt for en slow.
De liker å jobbe med fotball og vite at den jobben de gjør betyr noe for de som ser på.
- Det er et positivt press, når det du gjør kan forsterke opplevelsen av kampen for seerne.

 

Mest utfordrende

Det som er mest gøy er også det mest utfordrende, nemlig stresset. En EVS-operatør finnes på ulike produksjoner.
- For underholdning må du klargjøre alle VB’er og koordinere mer samtidig, mens for fotball har du fullt fokus på kampen og situasjonene som oppstår der og da. I kamper hvor det skjer mye har du nesten ikke tid til å finne klippet fordi du må følge med på neste situasjon.
For både sport og underholdning er det viktig å jobbe effektivt og det er et pluss å ha erfaring som EVS-operatør fra ulike produksjoner.
- Det er vanlig i dag at bransjen ser etter folk med erfaring fra både sport og underholdning. Det er to forskjellige arbeidsflyter med hvert sitt stressnivå. Og det er mengdetrening som hjelper. Når håndteringen sitter i fingrene, vil stresset avta.

Veien videre for studentene er nettopp mengdetrening. Nå skal de få testet ferdighetene på treningskamper fremover. Der får de tett oppfølging og videre opplæring for å bli klare for sesongstarten i april.

Er du interessert i jobb hos oss? Følg med her for ledige stillinger eller ta kontakt med Marit Prent på HR på mprent@nepgroup.com